Hoe bepaal je de waarde van antiek?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Als je een antiekwinkel binnenstapt en al dat moois ziet, weet je soms niet welk item je als eerste beter wilt bekijken. Hoe maak je die keuze en hoe bepaal je de waarde van een antiek object? Het is niet zo gemakkelijk om kort en snel te bepalen of een antiek stuk bijzonder en waardevol is. Daarvoor heb je toch wel enige voorkennis nodig. Je kunt een voorwerp laten taxeren door een onafhankelijk bedrijf, maar gelukkig zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden als je zelf antiek gaat kopen. Die zaken helpen je om erachter te komen of je te maken hebt met een uniek stuk dat een nadere beschouwing meer dan waard is. Uiteindelijk is vooral belangrijk dat jij, als koper, de prijs gelijk vindt aan de waarde van het object.

Geef je ogen de kost

Kijk eerst eens rustig rond voor je op een bepaald voorwerp afgaat. Wat valt je op in de ruimte? Zijn er stukken die er direct uitspringen door hun vorm of uitmuntende kwaliteit? Dat zijn meestal interessante items om eens nader te bekijken. Bekijk het voorwerp aan alle kanten en zoek naar een merkteken of signatuur van de maker. Keuren, merken en handtekeningen kom je bijvoorbeeld tegen op zilveren en gouden voorwerpen, maar ook op schilderijen en porselein. Ze helpen je om te bepalen uit welke periode het antieke voorwerp afkomstig is en vertelt je meer over de achtergrond ervan. Vraag aan de antiquair waar het stuk vandaan komt en of hij weet wat het verhaal erachter is.

Waarde van Antiek

Als nieuw?

Laat even op je inwerken hoe het voorwerp eruitziet. Heeft de leeftijd sporen nagelaten? Dan kan het voorwerp intensief zijn gebruikt in een huishouden van meer dan 100 jaar geleden. Het kan ook zijn dat een voorwerp of meubel er als nieuw uitziet. Dat kan verschillende redenen hebben. Ga eerst na of het wel een echt authentiek stuk is en dat je niet met een perfecte replica te maken hebt. Maar er kan ook een simpele reden achter die nieuwe uitstraling zitten. Het stuk heeft dan namelijk een puur decoratieve functie gehad en is nooit echt in gebruik geweest. Daarom is het door de jaren heen perfect bewaard gebleven.

Gerestaureerd

Sommige antieke stukken zijn in de loop van de tijd gerestaureerd. Ze zijn weer ‘als nieuw’ geworden en hebben hun oorspronkelijke allure terug. Een restauratie kan op een goede manier gebeurd zijn, waarbij het stuk zoveel mogelijk hetzelfde is gebleven. Toch is er ook gerestaureerd antiek, waarbij onderdelen zijn weggelaten of op een andere manier zijn vervangen. Het stuk heeft dan een andere uitstraling gekregen. Een goede antiquair kan je vertellen of een restauratie op de goede manier is uitgevoerd. Dit is medebepalend voor de waarde van het antieke stuk, omdat het dan zoveel mogelijk authentiek is gebleven.

Antiek verkopen?