Wat is het verschil tussen antiek, vintage en retro?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Antiek, vintage en retro: drie termen die je tegenkomt als men de leeftijd van een bepaald voorwerp wil aanduiden. Een voorwerp wordt meestal pas antiek genoemd als het 100 jaar of ouder is. Dit is een globale aanduiding. Sommige voorwerpen uit een bepaalde stijlperiode, zoals jugendstil of art deco mogen al eerder antiek worden genoemd. Ook is het belangrijk dat het voorwerp zoveel mogelijk met de hand gemaakt is en dat er dus zo min mogelijk gebruik is gemaakt van machines. Boeken worden na 75 jaar vaak al antiek genoemd worden. Antieke stukken, zoals sieraden en decoratie, koop je bij een antiquair en antieke boeken bij een antiquaar of antiqueariaat.

Vintage

Het labeltje ‘vintage’ wordt tegenwoordig op heel veel spulletjes of kleding met een oude uitstraling geplakt, omdat vintage helemaal hot is. Maar wanneer is iets nu echt vintage? Je hebt het dan over items die gemaakt zijn in de periode tussen circa 1920 en 1980. Ze moeten een goede kwaliteit hebben en specifieke kenmerken hebben uit die periode. Hoewel vintage meestal tweedehands is, kan het ook nieuw zijn. Stel je voor dat je ergens een inventaris van een kledingwinkel uit de jaren ’80 opkoopt. Dan is die kleding nooit gedragen en dus nieuw. Maar ook vintage.

Antiek, Vintage, Retro

Retro

Het begrip ‘retro’ komt van het woord retrospectief, dat ‘terugblikken’ betekent. Het gaat hier om producten die een vintage uitstraling hebben, maar nieuw zijn gemaakt, geïnspireerd op de vintage periode. Niet authentiek dus, maar wel met dezelfde kenmerken. Omdat vintage producten immens populair zijn, worden ze gemaakt in allerlei soorten en maten. Je hebt dan geen echte vintage in huis, maar creëert wel de nostalgische sfeer die je neer wilt zetten. En mooi meegenomen: je hebt veel keuze. Kenmerken van retro in je interieur zijn onder andere wanden met motieven en patronen, veel vetplanten en cactussen, en meubels met ronde hoeken.

Inspiratie

Zowel antieke, vintage als retro items zijn populaire toevoegingen aan je interieur. Niet voor niets zie je ze overal terugkomen. Je kunt deze spullen verweven in elke interieurstijl. Om inspiratie op te doen zijn er talloze websites te bezoeken en woonbladen te bekijken. Maar vergeet ook de ouderwetse (vintage!) familiefotoboeken niet. Daar zie je namelijk echt terug hoe het er uitzag in die jaren en kom je erachter wat jou daarin aanspreekt. Door ideeën op te doen en de juiste stukken toe te voegen aan je eigen interieur creëer je een eigen en persoonlijke sfeer. En of het dan antiek, vintage of retro is, die keuze is aan jou.

Antiek verkopen?