Curiosa & brocante

Het verschil tussen curiosa en antiek is niet altijd even duidelijk. Toch is er een onderscheid. Antiek is de naam voor spullen die meer dan 100 jaar oud zijn en een artistieke of culturele waarde hebben. Curiosa of brocante zijn daarentegen oude spulletjes, hebbedingetjes die gewoon leuk zijn, bijvoorbeeld ter decoratie. Je vindt ze op rommel- en brocantemarkten en in winkels met tweedehandsspullen. Ook online, op diverse marktplaatsen, is genoeg moois te vinden.

Beelden

Beelden kun je vinden in alle soorten en maten. Beelden van cherubijntjes, dieren en danseresjes zijn maar een paar voorbeelden. Ze zijn er onder andere in beton, terracotta en porselein.

Lampen

Lampen kun je vinden in verschillende stijlen. Franse krullerige kroonluchters, maar ook industriële lampen zijn erg populair.

Vazen, kannen en schalen

Lampetstellen van vroeger, sets met vazen voor op een kast en porseleinen schalen zijn voorbeelden van gewilde curiosa.  

Kisten

Kisten zijn populair in huis. Ze worden gebruikt als opbergruimte en zelfs als salontafel. Kisten zijn er in verschillende houtsoorten, al dan niet bewerkt. Sommigen dragen nog de naam van de fabrikant.

Wereldbollen en globes

Wereldbollen en globes doen het goed in studeerkamers of leeshoeken. Je vindt ze in bruin- en grijstinten, maar ook in kleur. Ook als boekensteun zie je ze regelmatig terug.

Brocante

Brocante is een Frans woord, dat rommelmarkt, tweedehands of curiosa betekent. Brocante spullen mogen er doorleefd en verweerd uitzien. Als ze jonger zijn dan 30 jaar, worden ze tweedehands genoemd. Bij brocante kun je vooral denken aan een landelijke stijl met warme, oude elementen. Brocante en curiosa hebben dus een overlap, waarbij brocante meer naar de stijl van het Franse platteland neigt.

Curiosa & Brocante

Spiegels

Spiegels kun je vinden in allerlei vormen en stijlen. Sommige met een strakke goudkleurige lijst, andere juist met een metalen schelpkroon. Ze geven je interieur een persoonlijk accent.

Reclameobjecten

Emaille reclameborden en blikjes met productreclame erop, reclamekaartjes en oude advertenties zijn leuke verzamelwaren.

Verzamelobjecten

Verzamelaars kunnen hun slag slaan als het gaat om curiosa. Stripboeken, blikjes, luciferdoosjes, beeldjes, bakvormen, wekkers, enzovoort. Curiosamarkten zijn een walhalla voor iedere verzamelaar.

Rookwaar

Ook oude shag, lucifers en tabak is terug te vinden als curiosa. Evenals sigarettenhouders, pijpen en tabaksdozen.

Spellen

Gezelschapsspellen zijn nog steeds populair. Vanuit grootmoeders tijd zijn er veel bewaard gebleven, zoals schaak- en damspelen, kwartetten, bingo en ganzenbord.

Schoolkaarten

Wie kent ze nog, de schoolkaarten die aan het bord hingen tijdens de geschiedenis- of biologieles? Vergeet ook vooral de topografische kaarten niet waarmee je klassikaal de provincies en hoofdsteden oefende, die werden aangewezen door de meester of juf. Nostalgie ten top!

Bestek

Verschillende bestekken van vroeger kun je nog terugvinden, sommige zelfs compleet. Extra leuk zijn de speciale uitgaven, die bijvoorbeeld zijn gemaakt ter ere van een stadsjubileum.

Servies

Mooie porseleinen kopjes en beschilderd aardewerk zijn nog volop te vinden. Erg leuk om in een open kast uit te stallen. Of om gewoon te gebruiken natuurlijk.

Curiosa

Laatst toegevoegde bedrijven

 1. Arnhem, Gelderland
  31-05-2024
 2. Baarle-Nassau, Noord-Brabant
  03-03-2024
 3. Bemmel, Gelderland
  11-11-2021
 4. Garderen, Gelderland
  27-07-2021
 5. Deurne, Noord-Brabant
  14-06-2021

Nieuwste beoordelingen

 1. Enschede, Overijssel
  17-04-2024
 2. Harderwijk, Gelderland
  02-04-2024
 3. Heerenveen, Friesland
  11-02-2024
 4. Harderwijk, Gelderland
  20-12-2023
 5. Leidschendam, Zuid-Holland
  03-12-2022

Meeste bedrijven per provincie

 1. 230 Zuid-Holland
 2. 191 Noord-Brabant
 3. 93 Limburg
 4. 84 Noord-Holland
 5. 55 Zeeland
Antiek verkopen?