Religieuze antiek

Uit diverse periodes zijn nog religieuze beelden in omloop. Ze verbeelden onder andere Jezus, Maria, Josef, Engelen en andere heiligen. Ook Aziatische beelden van bijvoorbeeld Boeddha zijn terug te vinden. De beelden zijn van hout, (natuur)steen, brons, zilver en dragen de kenmerken van de stijlperiode waarin ze zijn gemaakt.

Religieuze kunst

Kunst werd vanaf de Middeleeuwen vaak gemaakt in opdracht van de kerk. Kerken werden verfraaid met altaarstukken en schilderijen. Het geloof vormde in die tijd een belangrijke inspiratiebron. Zowel schilderijen als gravures zijn terug te vinden. De stijl van het kunstwerk geeft een aanduiding van de tijd waarin het gemaakt is.

Religieuze boeken en Bijbels

Zowel Bijbels als naslagwerken en theologische boeken zijn goed bewaard gebleven. Zelfs Statenbijbels in de eerste druk uit 1636/1637 kun je nog vinden. Veel exemplaren zijn voorzien van zilverbeslag. Statenbijbels zijn er in diverse uitgaven, vaak aangevuld met losse kaarten.

Medailles en plaquettes

Een medaille of scapulier is een hanger die als beschermmiddel werd gedragen. Plaquettes met Bijbelse personen of taferelen werden gemaakt van diverse materialen en konden vaak opgehangen worden.

Kruisbeeld

Een kruisbeeld of crucifix is een kruis met een beeld van de gekruisigde Christus. Het eerste kruisbeeld verscheen in Rome in de 5e eeuw na Christus. Kruisbeelden werden gemaakt van hout, metaal, ivoor en andere materialen en vooral gebruikt in de Rooms Katholieke kerk. Door de eeuwen heen dragen ze de kenmerken van de stijlperiode waarin ze zijn gemaakt.

Sieraden

In het dragen van sieraden brachten mensen ook vroeger al hun geloof tot uitdrukking. Een van de belangrijkste sieraden is wel de rozenkrans. Deze werd in verschillende materialen gemaakt. Vooral rozenkransen uit de 18e en 19e eeuw zijn bewaard gebleven.

Kandelaars

Kerkkandelaars uit verschillende perioden zijn nog steeds te koop, uitgevoerd in brons, koper en messing en afkomstig uit verschillende Europese landen. De meeste stijlperiodes zijn terug te zien in de vormgeving en decoratie van de kerkkandelaars.

Religieuze beelden

Relikwieën

Relikwieën zijn er in verschillende vormen en maten. Het zijn voorwerpen die in contact geweest zijn met een heilige tijdens of na zijn of haar leven. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld een stukje stof van de kleding. Niet alleen christelijke relikwieën komen voor. Ook Boeddhistische tempelrelikwieën zijn bewaard gebleven.

Devotionalia: Overige objecten en decoratie

Devotionalia zijn kleine voorwerpen die in Rooms Katholieke gezinnen gebruikt werden en worden, zoals beeldjes, bidprentjes, wijwaterbakjes en meer. Deze voorwerpen zijn gemaakt ter bevordering van de toewijding van de gelovige. Sommige zijn gekocht bij bedevaartsoorden als Lourdes en Fatima.

Laatst toegevoegde bedrijven

 1. Arnhem, Gelderland
  31-05-2024
 2. Bemmel, Gelderland
  11-11-2021
 3. Deventer, Overijssel
  05-08-2021
 4. Garderen, Gelderland
  27-07-2021
 5. Heerenveen, Friesland
  30-04-2021

Nieuwste beoordelingen

 1. Enschede, Overijssel
  17-04-2024
 2. Heerenveen, Friesland
  11-02-2024
 3. Amsterdam, Noord-Holland
  08-09-2021
 4. Amsterdam, Noord-Holland
  11-03-2021
 5. Amsterdam, Noord-Holland
  12-02-2021

Meeste bedrijven per provincie

 1. 237 Zuid-Holland
 2. 193 Noord-Brabant
 3. 93 Limburg
 4. 85 Noord-Holland
 5. 56 Zeeland
Antiek verkopen?