Wat is Rococo : Kunst & Architectuur

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Rond het jaar 1720 komt de rococostijl, vaak wordt deze ook geindentificieerd met de Louis Quinze-stijl of Louis XV-stijl, op in Frankrijk als vervolg op de barok. De kenmerken van de barok worden in deze periode verder verfijnd. De versieringen zijn nog rijker en de vormen nog dynamischer, zodat de toeschouwer niet uitgekeken zal raken op een gebouw of kunstwerk. Evenals in de barok is de rococostijl bedoeld om indruk te maken, met name door de Rooms-Katholieke kerk en de rijke adel. Door de ontwikkelingen in de wetenschap en de aandacht voor de mens komt er steeds meer nadruk op het verstand te liggen. Het geloof wordt minder belangrijk.

Rococo

Los en frivool

De rococo is een reactie op het Franse classicisme, dat bekend staat om zijn klassieke stijl met perfecte vormen. De rococo wil vooral vrolijkheid en luchtigheid weergeven en juist niet gestileerd zijn. Dit nieuwe aspect wordt ook in de religieuze kunst toegepast. De rococostijl laat vooral de mystiek van het geloof zien en doet een sterk beroep op de emoties. Zo vind je nog veel rijkversierde kerken en kloosters die gebouwd zijn in deze stijl. De rococo begint in de bouwkunst, maar wordt al snel ook in andere kunstvormen gebruikt. De invloed van de rococo neemt pas af rond 1760.

Rijk en weelderig

Ook de adel en vosten maken gebruik van de rococostijl om hun status te tonen. In de bouwkunst is dit vooral te zien aan de gevels van gebouwen en de populaire nieuwe herenhuizen. Verder komt er meer nadruk op het interieur te liggen en worden de huizen intiemer, met kleinere kamers. Deze ruimtes zijn weelderig versierd. Het vervaardigen van bouw- en kunstwerken neemt veel tijd in beslag. Kunstenaars gebruiken kostbare materialen, die verwerkt worden in schelpachtige vormen. Vandaar dat de rococo een echte stijl van de rijken is. De naam rococo is waarschijnlijk afgeleid van twee kenmerkende schelpvormen, de rocaille en de coquille.

Rococo kunst

Liefelijke sfeer

Evenals tijdens de barok worden in de rococoperiode verschillende kunstvormen met elkaar verweven. Dit gebeurt onder meer in de rijkversierde interieurs van huizen, kerken en paleizen. Ze zijn samengesteld uit een mix van architectuur, beeldhouwkunst, schilderkunst en interieurontwerp. In de rococo wordt vooral het luchtige en liefelijke benadrukt door het gebruik van slingerende en speelse versieringen. Ook zie je veel pastelkleuren in interieurs en op schilderijen. Het belangrijkste doel van de kunst is het weergeven van een bepaalde sfeer. Er komt meer aandacht voor vrolijke onderwerpen, met name voor vrouwen en kinderen en voor de natuur.

Antiek verkopen?